Det norske folk er verdensmestre i pant. I 2020 ble det samlet inn 585 millioner plastflasker og 801 millioner bokser gjennom panteautomatene. Samme år nådde vi rekordhøye 92 % panteandel og en innsamlingsgrad på 98 %. Dette er eksepsjonelt gode tall: Ingen andre land har like gode resultater som Norge.

De gode resultatene kommer av en vellykket arbeidsdeling mellom myndigheter og næringsliv: Politikerne vedtar overordnede insentiver og lar være å detaljstyre. Pantesystemet er i sin tur utviklet og drives drevet av bedriftene, og panteselskapet Infinitum eies i fellesskap av handelen og produsentene.  

Det rekordhøye antallet flasker som samles inn har blitt sendt til utlandet for resirkulering - frem til nå. I dag åpnet nemlig finansminister Jan Tore Sanner et av verdens mest moderne resirkuleringsanlegg på Heia utenfor Lillestrøm. Det er investert 200 millioner kroner i fabrikken, som ligger vegg i vegg med Infinitums sorteringsanlegg. Med kun et steinkast fra sortering til gjenvinning, utgjør transportbesparelsen i seg selv en betydelig miljøgevinst.

Anlegget har kapasitet til å gjenvinne alle plastflasker som samles inn i Norge. Her kan 70 tonn plast resirkuleres hvert eneste døgn - tilsvarende 2 millioner flasker!

Åpningen var en merkedag for bærekraftig næringsliv i Norge - og et viktig skritt i å videreutvikle verdens beste panteordning.

Næringen venter spent på om politikerne vil levere på neste steg: En avgift som gjør det lønnsomt å velge resirkulert plast i flaskene heller enn ny plast lagd av olje. Det vil sette ny fart på overgangen til en sirkulær økonomi.