Arne Bøhmer og Tyson Weaver mottok prisen under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og Drikkevareforeningen på Sentralen i Oslo torsdag kveld.

Det har vært en fantastisk utvikling i mangfoldet av spennende ølsorter på markedet de siste årene. Økt fokus på, og kunnskap om råvarenes opprinnelse, gjør at mange bryggerier i Norge nå gjerne vil ha norske råvarer for å produsere øl med lokal tilknytning, historie og nye smakskombinasjoner. 

Det har imidlertid ikke vært mulig å oppdrive norske malt til ølbrygging siden 1980-tallet (med unntak av i noen miljøer i Trøndelag og på Vestlandet).  Mens det ble maltet korn overalt i Norge på 1800-tallet, var ble det siste norske malteriet stengt hos Ringnes for nesten 40 år siden.  Siden da har det meste av malt til ølbrygging blitt importert fra land som Finland, England, Belgia og Tyskland.

På Stor-Gaalaas Gård på Furnes har Arne Nicolai Bøhmer drevet Norsk Malt AS siden 2013.  Det første ølet som ble lansert med malt fra Bøhmer kom i 2015 fra Nøgne Ø. Hele prosessen fra såkorn til ferdig malt er ivaretatt på samme sted. Det legges mye tid i produksjonen, med få maskiner involvert i prosessen. – Malt er som druer, sier Arne Bøhmer. - Man kan smake forskjell på norsk og utenlandsk malt og man kan smake forskjeller ut fra jordsmonn og sesonger. 

På Skogn i Trøndelag driver Tyson Weaver malteriet Bonsak Gårdsmalteri. Tyson har en mastergrad innen fornybar energi og et doktorgradstipend fra NTNU innen fornybar energi og vannkraft, og bruker sin vitenskapelige bakgrunn når han produserer malt til ølproduksjon. Smaken av "trøndersk terroir" har på kort tid blitt svært ettertraktet blant norske bryggerier. 

Utmerkelsen Årets Ølhund ble først gang delt ut i 1973. Prisen går til "personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester". Tidligere prisvinnere teller bl.a. Rolv Wesenlund, Jahn Otto Johansen, Odd Børretzen, Kari Svendsen, Pondus, Ølportalen og Staysman.