- Merkedag for lokale bryggerier
I dag ble det kjent at regjeringen vil gi bryggeriene mulighet til å selge sterkøl til besøkende.
- Dette er en merkedag for bryggeribransjen, jubler Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. En åpning for at lokalprodusert øl kan selges til de som besøker bryggeriene, bygger opp under stolte mat- og drikketradisjoner i hele landet.

Som et tiltak i sin "Oppskrift for mer lokalmat og -drikke" annonserte landbruks- og matminister Geir Pollestad i dag at regjeringen ønsker å utvide ordningen med "gårdssalg" av alkohol slik at bryggerier kan selge sterkøl til besøkende. Statsråden var tydelig på at han ønsker at dette skal skje raskt.
- I dag har vi fått et fantastisk mangfold av bryggerier i hele det langstrakte landet vårt. Mange av disse har en veldig presset økonomi, og muligheten til å selge sterkøl til folk som besøker bryggeriet vil styrke verdiskapningen, og bidra til å sikre små og mellomstore produsenter fra fjell til fjord fastslår Fuglum.
Regjeringen sa allerede i Hurdalsplattformen at de ville "legge til rette for gårdssalg av lokalprodusert alkohol". Spørsmålet har likevel vært politisk krevende, da noen mener det er usikkert hvor stort handlingsrom EØS-avtalen gir for å justere alkoholpolitikken samtidig som man vil opprettholde Vinmonopolet.
Den norske bryggerinæringen deler regjeringens ønske om å bevare Vinmonopolet.
- Polet ligger bryggernes hjerte nær. Det er et viktig alkoholpolitisk instrument, og en ansvarlig salgskanal med ansatte som har stor faglig innsikt, fastslår Fuglum.
Fuglum peker videre på rettsutviklingen i EU de siste årene.
- Det er flere år siden Finland tillot bryggerier å selge sterkøl til besøkende, uten at dette har ført til problemer med EU-systemet eller at deres polordning Alko er utfordret. Forrige uke ble det kjent at Europakommisjonen har gitt klarsignal til at Sverige, med sitt Systembolag, kan innføre en egen variant av gårdssalg. Den svenske regjeringen har planer om å få dette på plass nå i sommer.
Fuglum er derfor trygg på at en lovendring kan gjøres uten at Vinmonopolet utfordres.
- De hjemlige erfaringene fra siderbransjen underbygger også dette. Siderens posisjon på Vinmonopolet er jo faktisk styrket etter at siderprodusentene for snart 10 år siden fikk lov til å selge mer av sine produkter til besøkende, avslutter Fuglum.
Det er ikke kjent hvor fort en lovendring kan komme på plass.