Bryggeriene må få selge eget øl direkte fra bryggeriet
Å la produsenten beholde større deler av verdiskapingen sikrer det store mangfoldet av bryggerier og den næringsvirksomheten de representerer i hele Norge.
Å la produsenten beholde større deler av verdiskapingen sikrer det store mangfoldet av bryggerier og den næringsvirksomheten de representerer i hele Norge.
De norske særavgiftene på øl og brus er mye høyere enn i nabolandene. Det driver opp grensehandelen.
Høye avgifter på norsk drikke gjør at mange handler i Sverige, og at Norge taper arbeidsplasser og verdiskaping.
Av Knut Albert Solem
Da bryggerinæringen organiserte seg tidlig på 1900-tallet, innførte man et strengt regelverk på enkelte felter. Medlemmer av Bryggeriforeningen hadde ikke anledning til å brygge andre øl enn bokkøl, bayerøl, pilsner, landsøl og vørterøl. Dette var en regel som vart i alle fall til utpå 1950-tallet.
Bryggeripasset ble lansert for to år siden, og ble en umiddelbar suksess. Derfor viderefører Bryggeri- og drikkevareforeningen ordningen i år også. Passet er i papirformat, og ferierende ølhunder kan få stempel fra bryggeriene som tar imot besøkende. I år er passet gult fordi de nye "ordentlige" passene er alt for lik våre oransje, både i farge og fasong.
De daværende opposisjonspartiene var i fjor vinter tydelige på at ordningen med erstatning for tapt varelager må forbedres. Nå som de samme politikerne har inntatt regjeringskontorene, forventer vi at de følger opp med handling.